Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 20 minut

Szparagi z jajkiem po benedyktyńsku z Kaparami w oleju OLE!

Składniki:
– pęczek zielonych szparagów
– 2 ząbki czosnku
– 1 duża łyżka masła
– 1 łyżeczka cukru
– 2 jajka
– łyżka octu
– śmietana/jogurt grecki
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– sól
– pieprz
– szczypta płatków chilli
– tosty
kapary w oleju OLE!

Śmietanę lub jogurt łączymy z ziołami, solą i pieprzem.
Szparagi myjemy i odrywamy z nich twarde części.
Na patelnię wlewamy wodę i wrzucamy szparagi. Dodajemy cukier i gotujemy ok.5min (kiedy szparagi będą miały miękkie końcówki) odlewamy wodę. Wrzucamy masło z czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy do zarumienienia.
Jajka wbijamy delikatnie do misek (na jedno jajko przypada jedna miseczka). Uważamy aby żółtko się nie rozlało- musi być w całości.
Gotujemy wodę, aż będzie wrzeć. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę octu (na wrzącą wodę). Zmniejszamy ogień na średni. Za pomocą metalowej łyżki tworzymy wir- energicznie mieszając wodę. Do środka utworzonego wiru ostrożnie wlewamy jajko. Gotujemy nie dłużej niż 3 minuty- jajko musi powinno mieć ścięte białko, a w środku płynne żółtko. Wyjmujemy delikatnie za pomocą metalowego sitka/cedzaka. Na talerzu układamy sos śmietanowy/jogurtowy, szparagi, jajko wraz z kaparami. Całość polewamy olejem z kaparów.