Oliwki czarne krojone

Oliwki czarne krojone

Oliwki
czarne krojone

Oliwki czarne krojone

Oliwki pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, gdzie są szeroko wykorzystywane jako produkt kulinarny. Cenione są nie tylko za piękny zapach i niepowtarzalne walory smakowe, ale również za duże wartości odżywcze. Oferta OLE! jest bardzo bogata w ten pełen słońca i aromatu przysmak. Dzięki Oliwkom czarnym krojonym OLE! przygotowanie dań z nutą śródziemnomorską nigdy nie było tak proste. Oliwki czarne są w smaku jeszcze bardziej wytrwane niż oliwki zielone, dlatego znajdują uznanie u prawdziwych smakoszy śródziemnomorskich przysmaków. Oliwki czarne to prawdziwy smak Andaluzji zamknięty w słoiczku, przygotowany w wygodnej formie cienkich plasterków. To doskonała inspiracja kulinarna.
 

Zastosowanie

Oliwki w Polsce są coraz bardziej popularne, wykorzystywane są nie tylko do dań kuchni śródziemnomorskiej, ale wzbogacają także coraz częściej nasze rodzime potrawy. Z Oliwkami czarnymi krojonymi OLE! wystarczy otworzyć słoiczek i jego zawartość dodać do naszych ulubionych sałatek, past, czy mięs. Oliwki pokrojone są w idealne plasterki, dzięki czemu szybko przygotujemy nasze ulubione dania, a także przekąski na imprezę. Czarne oliwki doskonale komponuję się z rybami. Tagliatelle z tuńczykiem i czarnymi oliwkami to szybki i pyszny przepis na pastę - krojone oliwki nadają się idealnie to tego dania. Słoiczek krojonych oliwek to także porcja w sam raz na sałatkę, nie tylko grecką. Pokrojone oliwki świetnie nadają się również do przygotowania przekąski
na zimno rodem z Prowansji – tapadene. Tapadene to pasta, w skład której wchodzą, oprócz czarnych oliwek, kapary i czosnek. Taka pasta doskonale będzie smakować z chrupiącą bagietką, a jeśli dodamy jeszcze suszone pomidory, to już będzie poezja smaku. Kiedy oprócz kreatywności liczy się czas, sięgnij po Oliwki czarne krojone OLE!
Wypróbuj oryginalne przepisy na przekąski (przekąski
na ciepło, przekąski
na zimno) oraz przepisy na sałatki. Stwórz niezapomniane przystawki na imprezę z wykorzystaniem oliwek OLE!
 


pojemność: 212ml

tabela logistyczna »
Klub Konsumenta

Szybki przepis na pyszny obiad

Sałatka z kaparami


Przygotuj vinegrette: oliwę wlej do słoiczka, dodaj do niej 2 łyżki octu winnego i 2 łyżki ciepłej wody. Wkrusz kostkę przyprawową i dosyp pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim wstrząśnij. Ziemniaki w mundurkach pokrój na nierówną, sporą kostkę. Wrzuć je do dużej miski. Cebulę pokrój w talarki i dodaj do ziemniaków. Wytnij szypułkę z pomidorów i pokrój je w półćwiartki. Posiekaj miętę i kapary. Dodaj pomidory, oliwki, kapary i miętę do miski. Dobrze wymieszaj. Dodaj sos vinegrette i jeszcze raz wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Cannelloni z pieczarkami pod beszamelem


Na 3 łyżkach masła smażymy Kulinarny Hit pieczarkowy domowy OLE!. Groszek odsączamy, dodajemy do pieczarek i chwilę razem smażymy. Żółty ser (połowa podanej ilości) ścieramy na tarce o dużych otworach, natomiast ser pleśniowy kruszymy. Dodajemy na patelnię z pieczarkami i groszkiem, dokładnie mieszamy i razem smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (oregano, majeranek itp.) i dodajemy nać pietruszki. Farszem napełniamy surowy makaron, który układamy w żaroodpornym naczyniu. Przygotowujemy sos beszamelowy: robimy zasmażkę z pozostałego masła i mąki. Powoli dolewamy zimne mleko energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy przyprawą warzywną i pieprzem. Gotowym sosem polewamy makaron. Zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Naczynie żaroodporne powinno być zamknięte lub przykryte folią aluminiową. Wyjmujemy i posypujemy resztą żółtego sera. Wkładamy, ale już odkryte, na 5 minut do piekarnika.