Oliwki czarne krojone

Oliwki czarne krojone

Oliwki
czarne krojone

Oliwki czarne krojone

Oliwki pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, gdzie są szeroko wykorzystywane jako produkt kulinarny. Cenione są nie tylko za piękny zapach i niepowtarzalne walory smakowe, ale również za duże wartości odżywcze. Oferta OLE! jest bardzo bogata w ten pełen słońca i aromatu przysmak. Dzięki Oliwkom czarnym krojonym OLE! przygotowanie dań z nutą śródziemnomorską nigdy nie było tak proste. Oliwki czarne są w smaku jeszcze bardziej wytrwane niż oliwki zielone, dlatego znajdują uznanie u prawdziwych smakoszy śródziemnomorskich przysmaków. Oliwki czarne to prawdziwy smak Andaluzji zamknięty w słoiczku, przygotowany w wygodnej formie cienkich plasterków. To doskonała inspiracja kulinarna.
 

Zastosowanie

Oliwki w Polsce są coraz bardziej popularne, wykorzystywane są nie tylko do dań kuchni śródziemnomorskiej, ale wzbogacają także coraz częściej nasze rodzime potrawy. Z Oliwkami czarnymi krojonymi OLE! wystarczy otworzyć słoiczek i jego zawartość dodać do naszych ulubionych sałatek, past, czy mięs. Oliwki pokrojone są w idealne plasterki, dzięki czemu szybko przygotujemy nasze ulubione dania, a także przekąski na imprezę. Czarne oliwki doskonale komponuję się z rybami. Tagliatelle z tuńczykiem i czarnymi oliwkami to szybki i pyszny przepis na pastę - krojone oliwki nadają się idealnie to tego dania. Słoiczek krojonych oliwek to także porcja w sam raz na sałatkę, nie tylko grecką. Pokrojone oliwki świetnie nadają się również do przygotowania przekąski
na zimno rodem z Prowansji – tapadene. Tapadene to pasta, w skład której wchodzą, oprócz czarnych oliwek, kapary i czosnek. Taka pasta doskonale będzie smakować z chrupiącą bagietką, a jeśli dodamy jeszcze suszone pomidory, to już będzie poezja smaku. Kiedy oprócz kreatywności liczy się czas, sięgnij po Oliwki czarne krojone OLE!
Wypróbuj oryginalne przepisy na przekąski (przekąski
na ciepło, przekąski
na zimno) oraz przepisy na sałatki. Stwórz niezapomniane przystawki na imprezę z wykorzystaniem oliwek OLE!
 


pojemność: 212ml

tabela logistyczna »
Klub Konsumenta

Szybki przepis na pyszny obiad

Zapiekane bakłażany


Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Bakłażany pokroić w dość grube plastry. W posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu okładamy pomidory a na nich bakłażana. Zapiekamy około 30 minut w 150 stopniach. Mozarellę kroimy w plastry. Przygotowujemy formę do zapiekania. Smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami: pieczone bakłażany, mozarellę i pomidory. Na wierzch kładziemy Kapary OLE!, Oliwki drylowane czarne bez zalewy OLE!, orzechy pinii, trochę rozmarynu oraz przyprawy. Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.

Roaldki z indyka w sosie pomidorowym


Na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę z pokrojonymi ziołami. Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 15 minut. W tym czasie, lekko rozbijamy sznycle indycze. Oliwki zielone i czarne krojone OLE! mieszamy z łyżką oliwy, pieprzem i bazylią. Nadzienie kładziemy na sznyclach, zwijamy i spinamy wykałaczką. Rolady posypujemy pieprzem i solą. Następnie smażymy na oliwie z każdej strony, na rumiano. Polewamy sosem pomidorowym i gotujemy jeszcze 10 minut.